A 12 leghasznosabb Firefox plugin

Újabb közszolgálati blogbejegyzés fog következni. Ebben a postban megosztom veletek, hogy melyek azok az ún. pluginek, amelyek nélkül effektíve el sem tudnám képzelni a netezést. Először is tisztázzuk, hogy mi is az a plugin, vagy magyarul kiegészítő. Ezek olyan kis programmodulok, amelyek segítségével kibővíthetjük egy-egy program tudását, új funkciókat építhetünk az adott alkalmazás addigi lehetőségei közé. A Firefox fejlesztői (hála a program nyílt forráskódjának) szabad utat adtak a garázsfejlesztőknek, hogy saját kis kiegészítések százait adják ki a már amúgy is sokoldalú programhoz (amely szerintem ver minden más böngészőt, bár tény, hogy elég sok memóriát zabál, bár akinek 2 darab RAM-os laptopja van, annak ez nem lehet gond :)). Ezek közül a kiegészítések közül jópárat én is használok rendszeresen, ezekről olvashattok alább egy kis leírást.

Ha nem használsz még Firefox-ot akkor a következőt tanácsolnám: használd 🙂 Letölthető tökingyen magyar nyelven innen. Ha már feltelepítetted, és fut, akkor kattints a Letöltés linkre az alábbi kiegészítők közül arra, amelyik megtetszik, és már telepítheted is!

1. ADBLOCK PLUS (letöltés)

Enélkül soha nem merészkednék olyan weboldalakra mint pl az iwiw, mivel dugig vannak tömve reklámokkal. Ez a kis aranyos letiltja a reklámok (bannerek, villogó-forgó flashek, stb.-k) megjelenését a böngészőben, így úgy nézegetheted a weboldalakat, hogy a zavaró tartalmakat nem is látod! Eleve megadható neki folyamatosan frissülő adatbázis, amiről frissíti magát, és naprakészen szűri a reklámokat, de ha olyan bannerre/flash-re bukkansz, amit nem ismer, azt is 2 kattintással letilthatod, és soha többet nem fog zavarni!

2. CALCULATOR (letöltés)

Ez a kicsike betelepül az Eszközök menübe, és csak arra vár, hogy számolnod kelljen valamit. Megnyitható új lapon, vagy oldalsávban is, megjegyzi a régi számításokat, ismeri a szögfüggvényeket (velem ellentétben :)), rengeteg konverziót tud alapból (súlyok, hosszak átváltása különböző rendszerek között, stb.), és még sok mást is meg lehet vele oldani. “Kicsit” fejlettebb, mint a Windowsos 🙂

3. DOWNLOAD STATUSBAR (letöltés)

Az alapból elég idegesítő Firefoxos ‘Letöltések’ ablakot váltja fel ez a tündibündi. Ha töltesz valamit, akkor szépen a böngészőablak alján fog megjelenni a kis csíkja, amire ráhúzva az egeret bármikor megnézhető, hogy hol tart a letöltés, milyen sebességgel stb. Ha végzett, akkor egy kattintással megnyitható a file, illetve törölhető a csíkja, hogy ne zavarjon tovább.

4. DOWNTHEMALL! (letöltés)

Ő az egyik kedvencem. Nagyon sokoldalú plugin, rengetegszer használom. A fő feladata: ha egy oldal pl. tömve van letölthető mp3-akkal (direkt linkelve), akkor nem kell mindet végigkattintgatni, és egyesével menteni őket, hanem ezzel a kicsikével automatizálható a folyamat.

5. GMAIL NOTIFIER (letöltés)

Rendkívül egyszerű: ha rendelkezel Gmail-es email-fiókkal, akkor ha arra üzeneted érkezik, akkor egy kis felbukkanó ablakkal jelzi neked az eseményt. Képes több fiókot is kezelni, hangjelzés beállítható, stb.

6. IE TAB (letöltés)

Szintén egyszerű, de nagyszerű: ha egy weboldal valamiért nem komálja a Firefoxét, akkor egy kattintással megoldható, hogy az Internet Explorer motorját használja anélkül, hogy ki kéne lépnünk a programból.

7. IMAGE ZOOM (letöltés)

Bélyegméretű képeknél, illetve ha egy kép apró részletére akarunk rázoomolni, akkor ezzel a pluginnal a böngészőn belül megtehetjük! Kezelése egyszerű: a jobb gomb folyamatos nyomása mellett a görgőt görgetve lehet nagyítani/kicsinyíteni bármilyen képet (kivéve, amit flashben jelenít meg az adott oldal), és a görgő lenyomásával méretezhető vissza az eredeti állapotára.

8. LINK ALERT (letöltés)

A kurzor (egér) mellett megjelenik egy kis piktogram, ha link főlé viszed, és jelzi hogy az adott hivatkozás milyen típusú file-ra mutat (kép, java, weboldal, program, stb.)

9. SCREEN GRAB (letöltés)

Ez nem feltétlenül “musthave” mindenkinek, mindössze arra jó, hogy teljes weboldalakat lehet vele lementeni képformátumban! Ideális, ha pl. a blogodra/weboldaladra akarsz egy másik oldalról mintaképet mellékelni.

10. TAB MIX PLUS (letöltés)

Fejlesztett böngészőfül kezelés, sok beállítható opcióval (pl. könyvjelzőre kattintásnál mindig új lapon nyissa meg az adott oldalt, stb.). Nagyon praktikus és magyar!

11. UPDATE SCANNER (letöltés)

Ha unod már, hogy pl. egy fórumon feltett kérdésedre félnaponta vissza kell nézned, hogy jött-e válasz, akkor ez a te plugined! Ezt beállíthatod, hogy figyelje helyetted az adott oldalt, és értesítsen ha frissül. Beállítható, hogy milyen időközönként nézze, illetve hogy mekkora mennyiségű változást vegyen figyelembe (azaz, hogy pár karakter megváltozásánál még ne riadóztasson).

12. FLASHGOT (letöltés)

Ez a plugin főként arra szolgál (legalábbis ez az általam legsűrűbben használt funkciója), hogy Youtube-ról, metacaféról, blip.fm-ről le lehet vele lopni a videókat, zenéket, ezért nem kell erre a feladatra külön programot alkalmazni.

Ezek volnának azok, amik nélkül szabályosan utálok netezni. Ha bármelyikkel kapcsolatban kérdésetek lenne, nyugodtan kérdezzetek mailben/kommentben, szerintem fogok tudni segíteni. Bármelyik mindenféle variálás, meg szenvedés nélkül telepíthető, és eltávolítható, tehát nagy valószínűséggel nem fogják megzavarni a Firefox egyensúlyát 🙂

Végezetül pedig had mutassak be egy programot, ami nem beépülő a Firefoxba, “csak” teljes biztonsági mentést lehet vele csinálni a beállításaidról/cookiejaidról/jelszavaidról/témáidról/könyvjelzőidről/kiegészítőidről/stb.-idről! Hogy ez mire is jó? Marha egyszerű: ha arra kényszerülsz, hogy le kell törölnöd a Firefoxot (pl. Windows újratelepítés), akkor ezzel a kis aranyossal mindenedet elmentheted egy file-ba, és újratelepítés után visszaállítva ezt a mentést folytathatod a netezést ott, ahol abbahagytad! Nem kell újra beirogatni a jelszavaidat, stb. stb. Órákat spórolhatsz meg vele! Letölthető innen.

Kategória: Régi post  Tag(ek)): , , ,
Követheted a válaszokat az RSS 2.0 feed-en keresztül. Írhatsz hozzászólást, vagy trackback-elheted a saját oldaladról.
2 hozzászólás
  1. […] igyekeznek összegyűjteni, és ez gyakran vezet érdekes, és lebilincselő eredményre. Nekem is volt már egy hasonló postom egyszer réges-rég, amely – legalábbis a Google-találatokat tekintve – egész nagy […]

  2. […] első nem szorul magyarázatra talán (ha igen, akkor olvasd el mondjuk ezt a cikkemet a régiblogon), a második esetleg újdonság lehet: bookmarkletek azok a kis scriptek, amelyeket […]

Írj kommentárt!

XHTML: Használhatod ezeket a tag-okat: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  • Témaváltó


      Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined function wp_theme_switcher() in /home/raktahu1/public_html/regiblog/wp-content/themes/WP_redlight/sidebar.php:6 Stack trace: #0 /home/raktahu1/public_html/regiblog/wp-includes/template.php(790): require_once() #1 /home/raktahu1/public_html/regiblog/wp-includes/template.php(725): load_template('/home/raktahu1/...', true, Array) #2 /home/raktahu1/public_html/regiblog/wp-includes/general-template.php(136): locate_template(Array, true, true, Array) #3 /home/raktahu1/public_html/regiblog/wp-content/themes/WP_redlight/single.php(57): get_sidebar() #4 /home/raktahu1/public_html/regiblog/wp-includes/template-loader.php(106): include('/home/raktahu1/...') #5 /home/raktahu1/public_html/regiblog/wp-blog-header.php(19): require_once('/home/raktahu1/...') #6 /home/raktahu1/public_html/regiblog/index.php(17): require('/home/raktahu1/...') #7 {main} thrown in /home/raktahu1/public_html/regiblog/wp-content/themes/WP_redlight/sidebar.php on line 6