Unod az iwiwet? Itt a noba!

Az ötlet elég meredeknek tűnik. Adva vagyon egy közösségi oldal, ahol nem feltétlenül csak arról szól az egész, hogy jelölgetjük egymást, meg hogy megosztjuk egymással a kutyánkról/gyerekünkről/bepiált haverokról/stb. készült képeinket, hanem arról, hogy pénzt adunk kölcsön, és pénzt kérhetünk kölcsön effektíve vadidegenektől. Külföldön már jó ideje virágzik ez a dolog, nálunk most februárban indult az első ilyen oldal, a www.noba.hu.

Az oldalon teljesen korrekt kis GYIK várja az érdeklődőket, hogy minden kételyt eloszlassanak az érdeklődők fejében, ezekre most külön nem is térnék ki. Ami érdekes számomra az az, hogy milyen igény hatására indult meg ez az oldal: szerintem a bankokba vetett bizalom megingása lehet a fő oka. Az emberek párszáz ezer forintos kölcsönhöz eddig bankoktól (esetleg uzsorásoktól) juthattak hozzá, most itt a lehetőség, hogy kikerüljék a pénzintézetek esetenként eszméletlen THM-ekkel operáló személyi kölcsön lehetőségeit. Ezen az oldalon főleg magánemberek a kölcsönt felvevők, és a kölcsönt adók is, sőt, van lehetőség ún. baráti kölcsönre is, amikor semmi kamatot nem számol fel a rendszer. Érdekesnek tűnik számomra, hogy egy nagyobb összegű kölcsön felvétele esetén akár 50-100 hitelező által adott kisebb tételekből is állhat a folyosított pénzmag (magyarázat itt, szintén közérthetően)!

A rendszer (szerintem) egyetlen hátránya a magyar jogrendszerből adódik, mivel egyenlőre csak kamatmentes hitelügyletekbe szállhat be egy hitelezni vágyó felhasználó, tehát tulajdonképpen pluszpénzt nem tud nyerni a dologgal. Ez várhatóan vissza fogja vetni az oldal fejlődését, mivel az egyetlen ösztönző erő a tőkével rendelkező usereknek az lesz, hogy egy jó célt támogathatnak a pénzükkel, viszont nyereséget nem realizálhatnak belőle (jót tett nekem az ING-s pályafutásom, tudok ilyen szép szakszavakat is :)).

Zárszóként következzen egy idézet az oldalról:

Mit szeretnénk?

Szeretnénk, ha a noba hozzá tudna járulni ahhoz, hogy továbbléphess.
Szeretnénk, ha a noba segítségével sok kicsi, de nagyszerű ötlet valósulna meg.
Szeretnénk, ha jó ügyek köré a pénzen túl aktív, támogató és együttműködő közösség is szerveződne.

Remélem, hogy ez így is lesz 🙂 (Ja, igen: nincs valakinek meghívója az oldalra? Gépet kéne bővítenem… :D)

(További infóért katt ide)

Kategória: Régi post  Tag(ek)): , ,
Követheted a válaszokat az RSS 2.0 feed-en keresztül. Írhatsz hozzászólást, vagy trackback-elheted a saját oldaladról.
Írj kommentárt!

XHTML: Használhatod ezeket a tag-okat: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  • Témaváltó


      Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined function wp_theme_switcher() in /home/raktahu1/public_html/regiblog/wp-content/themes/WP_redlight/sidebar.php:6 Stack trace: #0 /home/raktahu1/public_html/regiblog/wp-includes/template.php(790): require_once() #1 /home/raktahu1/public_html/regiblog/wp-includes/template.php(725): load_template('/home/raktahu1/...', true, Array) #2 /home/raktahu1/public_html/regiblog/wp-includes/general-template.php(136): locate_template(Array, true, true, Array) #3 /home/raktahu1/public_html/regiblog/wp-content/themes/WP_redlight/single.php(57): get_sidebar() #4 /home/raktahu1/public_html/regiblog/wp-includes/template-loader.php(106): include('/home/raktahu1/...') #5 /home/raktahu1/public_html/regiblog/wp-blog-header.php(19): require_once('/home/raktahu1/...') #6 /home/raktahu1/public_html/regiblog/index.php(17): require('/home/raktahu1/...') #7 {main} thrown in /home/raktahu1/public_html/regiblog/wp-content/themes/WP_redlight/sidebar.php on line 6